maandag 29 oktober 2012

BRAAK!

Heeft u al gehoord van BRAAK!? BRAAK! is een initiatief wat dat mede ontstaan is, omdat er in Breda ruim 160 ha braakliggend terrein ligt, waarvan het merendeel direct aan het centrum grenst. Dit is ongeveer even groot als Breda Centrum zelf.
BRAAK! wil voorkomen dat deze terreinen veranderen in 'blindspots', ze toegankelijk maken. Wij zien volop mogelijkheden om de terreinen te benutten voor tijdelijke projecten. Projecten die verrassen, inspireren of tot nadenken stemmen. Zichtbaar voor de inwoners van de stad. Zo geven we ruimte met mogelijkheden terug aan de stad.
Foto: Luuk Koenen.
Denk aan de reusachtige ballenbak aan de Tramsingel, dit vrolijkte het lelijke stuk braakliggend land prima op. Ooit stond hier Bredaas trots: Etna. Ik had niet verwacht dat de ballen zo snel weer weg zouden zijn, maar: er gaat gebouwd worden op dit stuk grond. 
Op zich ook weer redelijk bizar, aangezien er vast weer kantoren komen, terwijl de naastliggende gebouwen (uiteraard ook kantoren) leeg staan en tijdelijk anti-kraak verhuurd worden?!? M.a.w. waar hebben we in Breda nóg meer kantoren voor nodig? Helaas is het voorstel van de SP aan de raad van Breda, om een bedrijf pas een bouwvergunning te geven voor een nieuw kantoor als het oude een nieuwe, ingevulde bestemming heeft, niet aangenomen...

Aan de ene kant hebben we in Breda dus eigenaren van bedrijfs- en winkelpanden die hun pand niet verhuurd krijgen, en aan de andere kant hebben we in Breda tig kunstenaars en cultureel ondernemers die op zoek zijn naar BETAALBARE ruimte. De hele verhouding vraag/aanbod loopt al jaren scheef, zo lijkt het. Een beetje fatsoenlijke praktijkruimte kost je 1000 euro of meer per maand, (vaak ex. BTW en  gwl) da's meer dan de helft van een minimum inkomen. Je komt ook niet in aanmerking voor huursubsidie voor dit soort panden, want dit is geen woonruimte.

Misschien is het een idee dat onroerendgoed-eigenaren eens gaan nadenken wat ze nou precies willen met hun panden. Sommige kantoren staan al meer dan 10 jaar leeg! Dus ook al zou hier nog een huurder voor komen, dan nog is het pand gedateerd en heeft het zijn (huur)waarde niet meer...dan kun je toch beter 10 jaar lang huur gevangen hebben van culturele, tijdelijke huurders?? Je pand is hoe dan ook afgeschreven, alleen met het verschil dat je wél 10 jaar lang tenminste nog enig vorm van huur hebt gevangen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten