donderdag 15 november 2012

Ontwikkeling van het gezichtsvermogen

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is... heel weinig! Het zicht van een pasgeborene wordt nogal overschat. Hoeveel kan een baby eigenlijk zien?

In de baarmoeder is het donker. Althans, daar gaan we van uit. De ogen van een baby groeien tijdens de zwangerschap wel en het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het zien, ontwikkelt zich. Maar het gebruiken van de ogen wordt niet gestimuleerd. Er valt per slot van rekening niets te zien.

Feit is dat een baby, die de baarmoeder nog maar net heeft verlaten, bijna niks ziet. Kleuren kan je kersverse baby amper onderscheiden en ook details ziet hij niet. Ben je van plan om de babykamer in pasteltinten te schilderen? Prima, maar voor je uk hoef je het niet te doen. Die kan daar niks mee. Contrasterende kleuren, bijvoorbeeld zwart-wit, daar houdt een pasgeborene van. Hoe hoger het contrast, hoe beter hij het ziet.

Hoog contrast foto - © Artstudio23.com
Gezichtsvermogen bij 1 maand: Een baby die een maand oud is, herkent mama nog steeds aan haar geur, stem en warmte. Hoe je er precies uitziet, blijft gissen. Op deze leeftijd kijkt hij nog niet naar je ogen, je haargrens is een stuk interessanter. Dat is per slot van rekening het scherpste contrast.

Contouren begint hij zo langzaam maar zeker te zien en ook de eerste beginselen van kleur vallen hem nu op. De kleuren rood en groen, zijn eerder te zien dan blauw en geel. Blauw blijft lange tijd 'zwartachtig', pas na een half jaar wordt die zeeblauwe muur waar je zo je best op hebt gedaan ook echt blauw.

Gezichtsvermogen bij 2 maanden: Oefening baart kunst. Dat is wel duidelijk. Het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je kunt leren zien, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt. Het gezichtsvermogen van een baby is door het vele 'oefenen' nu beduidend beter dan toen hij werd geboren. Hij ziet steeds meer details.

Tussen de twee en drie maanden lacht een baby vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Een mijlpaal: hij herkent je! Je haargrens is nu niet meer zo boeiend, hij zal steeds vaker je ogen opzoeken.

Totdat je kind zes of zeven maanden oud is, ziet hij het beste op armlengte. Z'n eigen armlengte, wel te verstaan. Mama’s gezicht, borst en de eigen handjes zijn daarom een interessant kijkobject.

Gezichtsvermogen bij 3 maanden: De fixatiereflex moet het nu 'doen'. Dat houdt in dat een kind op deze leeftijd met beide ogen gecoördineerd naar één punt moet kunnen kijken. Hij kan symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien en kleuren onderscheiden lukt ook al heel aardig.

Gezichtsvermogen bij 6 maanden: Je kind kan hij nu al goed kleuren en details onderscheiden. Ook kan hij voor het eerst diepte zien. Hij zal niet over een glazen plaat kruipen als daar een kuil onder zit. Veel te bang om er in te vallen. Een kind van vier of vijf maanden durft dit wel, omdat hij nog geen diepte ziet.

Een kind dat kruipt, raakt steeds meer geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Hij zal in en om huis op zoek gaan naar mensen, dieren en dingen die de moeite van het kijken en ontdekken waard zijn.

Gezichtsvermogen vanaf 7 maanden: Na een halfjaar gaat de visuele ontwikkeling langzaam maar zeker door. Dit duurt totdat een kind zeven is. Tot die tijd is het visuele systeem in de hersenen nog vervormbaar en kan er dus nog van alles fout gaan. Er kan bijvoorbeeld een lui oog ontstaan. Volwassen kun je het gezichtsvermogen van een kind pas noemen als hij zeven jaar is.

Bron: Baby.Jongegezinnen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten