zondag 9 december 2012

Vincent van Gogh in Bakel

via Facebook:

Van Gogh's aardappeleters
'Het beroemde schilderij “De Aardappeleters” van Vincent van Gogh is onlangs onderworpen aan een grondige restauratiebeurt. Het schilderij, waarvan men tot nu toe dacht, dat het de familie de Groot uit Nuenen moest voorstellen, is minutieus onderzocht en gerepareerd. Tot grote verbazing van de restaurateurs kwamen tijdens de restauratie stukken van het schilderij naar boven, die voorheen nauwelijks zichtbaar waren. Zo werd er tijdens een kerk zichtbaar in het schilderij, die grote gelijkenissen blijkt te vertonen met de Bakelse kerk. Historici en experts breken zich het hoofd over deze nieuwe inzichten. Was Vincent van Gogh in 1885 in Bakel? Het Van Gogh Museum en de Van Gogh Stichting hebben nog niet officieel gereageerd.

Om jezelf te kunnen overtuigen van dit historisch fenomeen, kun je de Bakelse kerk komen bekijken op “De Aardappeleters”. Deze is tijdens de Kerst- en Cultuurmarkt in Bakel te bezichtigen in de Bakel Leeft tent op zondag 9 december, van 11:00u tot 17:00u. Je kunt op de foto met “De Aardappeleters” en de unieke foto delen op Facebook.'

Goed, ik was meteen enthousiast en vroeg de heer Ron Dirven van het Van Gogh Huis in Zundert om opheldering. Het zou toch zeker niet dat dé Vincent in mijn dorp heeft zitten schilderen!?! Wauw!!! Alleen hoe ik ook keek, ik zou niet weten wáár die kerk dan op het schilderij zou moeten staan.
Maar helaas, Ron reageerde vrij snel met "Dit is een hoax van Bakel. Het schilderij is niet onlangs gerestaureerd, hangt momenteel in Hermitage a/d Amstel en is echt geschilderd in Nuenen." wat ik weer doorplaatste, om te voorkomen dat mijn oud-dorpsgenootjes er in zouden trappen. Maar dat was niet de bedoeling van Bakel Leeft. Het was immers pure reclame voor dé kerstmarkt, lees laatste alinea. Achja...waar een klein dorp groot in kan zijn! Sorry voor het bijna verpesten van deze 'ludieke actie' ;))

Winters Bakel, foto: Anouk Rijkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten