vrijdag 8 maart 2013

Kunsthuis Breda

Anouk door Patricia Steur

Aan de Wilhelminastraat opent eind deze maand een Kunsthuis haar deuren in Breda. Hier kun je onder andere werken van moderne Nederlandse kunstenaars als Herman Brood en Corneille kopen of lenen.

Het Kunsthuis is een onderdeel van Samenwerkende Kunsthuizen Nederland (www.kunsthuizen.nl). Momenteel heeft het bedrijf vestigingen in Delft, Leiden en Alkmaar. Binnenkort wordt Breda dus toegevoegd aan dat lijstje.

Henk-Jan Mulder, eigenaar van kunsthuizen.nl, legt uit waarom de organisatie voor Breda als nieuwe locatie heeft gekozen: “Breda is een stad die ons qua karakter al een tijdje aanspreekt. Een aantal jaar geleden hebben we er al over nagedacht om daar een vestiging te plaatsen, maar dat is er toen niet van gekomen. Nu kwam het weer ter sprake en hebben we er werk van gemaakt.”

De precieze datum van de opening in Breda is nog niet bekend. “Er komt wel een officiĆ«le opening, maar momenteel zijn we nog bezig met de inrichting. Zodra we ‘echt’ opengaan, wat waarschijnlijk in april is, komt daar wel een aankondiging voor”, aldus Mulder.

“Het verschil tussen de kunsthuizen en kunstuitlenen als het CBK, is voornamelijk de collectie”, gaat Mulder verder. “Wij bieden werken aan die nationaal en internationaal bekend zijn. Kunstuitlenen komen uit de tijd dat kunstenaars elke maand werken moesten aanbieden, zodat ze een uitkering kregen. Schilders als Karel Appel hebben geen uitkering nodig. Om die schilderijen toch aan te kunnen bieden aan het publiek, voor een betaalbare prijs, hebben wij die werken in de collectie.”

Het Bredase Kunsthuis komt aan de Wilhelminastraat op nummer 11. De oppervlakte van het pand is 210 vierkante meter.

Auteur: Anne Kooman


Geen opmerkingen:

Een reactie posten