woensdag 22 mei 2013

Deze banen worden bedreigd door technologie


Higgins (2013) benoemt een aantal geavanceerde technologische ontwikkelingen die ertoe zullen leiden dat de komende tien tot vijftien jaar veel banen zullen verdwijnen, zie ook: Van Akker Vindt. En: de Polen? Technologie neemt ons werk over!


Leuk en 'eng' om te lezen tegelijk. Ik mis nog meer beroepen die onder de meer ambachtelijke vallen en gaan verdwijnen: fotograaf, grafisch vormgever, filmer, schilder (ook de meters makende huisschilder, naast de kunstschilder), (foto)journalisten, schrijvers, de meer vrije beroepen. Ben erg benieuwd waar deze groep 'creatievelingen' staat in 2025...

Alles wat uitsterft in de komende 40 jaar...
Ik zie in bovenstaande graphic tot mijn verbazing dat copyright al in 2020 uitsterft. Ja... Generatie Z is immers nú al snel en goed in het kosteloos 'zullen we alles delen', dus dat klopt wel?!

Dan zijn mijn foto's van iedereen...?! Ook het Great Barrier Reef en de Aboriginal cultuur sterven uit... heftig...

Hier kunt u meer lezen over wat er allemaal uit gaat sterven tot 2050...


In het lijstje van Higgins: de 3D printer. En wauw, in het nieuws van 23 mei 2013:
Kaiba Gionfriddo lijdt aan een zeldzame aandoening waardoor de wand van zijn luchtwegen niet stevig genoeg is. Daardoor kan bij het uitademen de luchtpijp dichtklappen en valt zijn ademhaling stil.
Onderzoekers hebben met behulp van CT-scans en een 3D-printer een speciale spalk ontwikkeld. De spalk is gemaakt van biologisch afbreekbaar polyester.
Lees verder op Nu.nl

3 opmerkingen:

  1. De verwachting is dat door de toekomstige technologieën de helft van Nederland wel zonder werk kan komen. We zullen dus in de toekomst waarschijnlijk nog meer part time banen krijg en minder full time. Niet een slechte ontwikkeling zou je zeggen maar het is wel funest voor de koopkracht lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk ook dat de banenmarkt flink gaat veranderen de komende jaren, daarnaast wordt het steeds moeilijker om subsidie voor een eigen eigen bedrijf te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Subsidie kan er voor zorgen dat deze banen toch weer mensen aantrekken, voor de nieuwe technologie heb je natuurlijk ook slimme mensen nodig en die hebben we in Nederland genoeg!

    BeantwoordenVerwijderen