donderdag 9 mei 2013

Nassaudag Breda

ZIEN in Breda - Fotografie workshop o.l.v. Artstudio23

Op 20 mei kunt u ons vinden op de 'homemade markt' in de Grote Kerk van Breda, 12.00-17.00 uur. 
Fotograaf Hans zal om 13.00 en 15.00 uur een bijzonder creatieve fotowandeling geven, boek je ticket online of last-minute bij de kraam van Artstudio23 in de Grote Kerk op 20 mei, en leer 'homemade' KIJKEN en composities maken in Breda o.l.v. een beroepsfotograaf.



20 Mei 2013 is het de vierde Nassaudag van Breda:

Honderdvijftig jaar lang hebben de Nassaus op het Kasteel van Breda gewoond, een periode waarin zij de stad tot ontwikkeling hebben gebracht. Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan die tijd doet herinneren. Tijdens de Nassaudag Breda, tevens Landelijke Kastelendag, wordt in de geest van de Nassaus de rijke geschiedenis van Breda herdacht en gevierd. De Nassaudag staat in 2013 in het teken van de 'vergeten Bredase Nassau': prins Filips Willem van Oranje Nassau (1554-1618).

De oudste zoon van Willem van Oranje en diens eerste echtgenote Anna van Egmond speelde een belangrijke rol in het herstel van Breda tijdens het Twaalfjarig Bestand. De sporen van zijn activiteiten op economisch en cultureel gebied zijn nog steeds aanwijsbaar. Desondanks is hij bijna in de vergetelheid geraakt. Zijn leven is tamelijk tragisch: op dertienjarige leeftijd werd hij ontvoerd door zijn peetvader koning Philips II van Spanje. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Spanje. Pas na vele jaren mocht hij terug naar Holland.

De protestantse Nederlanders vertrouwden hem niet door zijn katholieke opvoeding in Spanje. Met zijn halfbroers Maurits en Frederik Hendrik voerde hij een felle strijd over de erfenis van zijn vader. In 1609 kreeg hij zijn rechten deels terug en kon hij eindelijk zijn blijde inkomst in Breda maken en zich heer van Breda noemen. Negen jaar later kwam hij op ongelukkige wijze aan zijn einde: na een verkeerd toegediende klysmabehandeling overleed hij in Brussel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten