maandag 24 juni 2013

bREDa

bREDa... en dan in het Valkenberg, megagrote letters zoals iAmsterdam... #ikzieikzie


Bovenstaand concept voorgelegd aan de organisatie van de roodharigendag in... 2010. Tot op heden is hier nog niets mee gedaan...zou er dit jaar, (wederom een nieuw team) in 2013, dan ein-de-lijk verandering in komen?!?Zoals u wellicht weet ben ik al jaren fan van de natuurlijk roodharige mens. In 2007 besmet met het "Ginger"-virus door de eerste roodharigendag in Breda, hebben mijn man Hans en ik inmiddels al heel wat fotoseries gemaakt van 'rooien'.
En wat zijn ze mooi!!

Tineke, 2007 - Rood-Op-Rood
Begin 2007 maakte ik speciaal voor de roodharigendag een serie promotie foto's, en heb tegelijkertijd een proefserie Rood-Op-Rood geschoten. Wat werkte dat prachtig, rood-op-rood-op-rood! Uiteindelijk heb ik tijdens de roodharigendag op 1 september 2007 een honderdtal nartuurlijk roodharigen zo kunnen portretteren, prachtig!

Waar ik van tevoren niet bij stil had gestaan waren de reacties, van "als roodharige kun je helemaal geen rode kleding dragen" tot "door jou foto ben ik vanaf nu voor altijd trots op mijn rode haar"... verbazingwekkend en zó tof tegelijk!
De eerste serie Rood-Op-Rood heb ik in 2012 opnieuw bewerkt en uitgebracht als (e)-book.

Ik heb voor Rood-Op-Rood gekozen vanwege de overvloed van deze mooie kleur. Dat ik door Drs. Tim Wentel geroemd zou worden tijdens zijn lezingen op de roodharigendag 2012, had ik niet verwacht... "de beste manier om rood haar uit te laten komen is..." Jawel, hij zei het echt, Rood-Op-Rood en illustreerde dat met mijn foto's. Zelf stond ik bij het Huis van Beeldcultuur een off-festival programma te draaien, 'Half' en, op veler verzoek: nieuwe portretten Rood-Op-Rood!


Rood-Op-Rood 5 jaar na dato!
Geweldig, iets om om de 5 jaar te blijven doen, echt te gek, al die roodharigen die terugkomen voor hun nieuwe Rood-Op-Rood foto.

In 2008 werd het plan opgevat veel meer photo shoots te organiseren, en kwamen er meer fotografen naar de roodharigendag om TFP-shoots te doen. Gelukkig konden we binnen staan, want het was heel slecht weer.

Hans en ik maakten 'Medusa', portretten van roodharigen met lang haar, liggend, om zo met het haar mooie vormen te maken en dus wederom een bijzondere serie te creëren.
Jammergenoeg konden de in 2007 gemaakte foto's niet bij de 'roodharigen kunst expositie' getoond worden in de Grote Kerk. Veel modellen van 2007 vroegen er naar, dus hebben we zelf een gedeelte afgedrukt en opgehangen in de photo shoot/studio ruimte op de Vlaszak.


In 2009 waren we begin september zelf druk met ons eigen event, Trash The Dress, "99+ Bruiden in hun trouwjurk de zee in". De roodharigendag hebben we daardoor even overgeslagen.

Medusa - roodharigendag 2008

Rood haar (hebben) verbindt.
Naast individuele portretten, maakte Hans ook setjes van vriendinnen en/of familieleden met rood haar.

Eind 2009 heb ik in onze studio, niet tijdens een roodharigedag, de serie infraRED ontwikkeld. Een serie ZWART/WIT foto's van roodharigen.

Veel modellen kwamen graag nog een keer terug, en vonden het ook wel prettig om een keer niet in de drukte van een roodharigendag te staan, maar gewoon, op afspraak, relaxed in onze fotostudio.

InfraRED is een boek wat twee voorzijdes heeft. Halverwege het boek houden de zwart/wit infrarood foto's op, en moet je het boek om,draaien om de originelen te kunnen bekijken. Alle roodharigen staan er twee keer in, 1x zwart/wit en 1x in kleur. Infrarood licht kruipt letterlijk 'onder de huid' en ik wilde de volgende vragen onderzoeken 'Zie je aan de zwart/wit foto dat het een roodharige is?' en 'Verdwijnen de sproetjes inderdaad als je infrarood ("onder de huid") fotografeert?'


Het was zó leuk om modellen uit eerdere jaren terug te zien, en het boek infraRED is meteen ook het grootste formaat boek wat ik van roodharigen gemaakt heb.

Fotoboek 'infraRED' -  model: Roelie
Roelie in 2007 (links) en 2009 (boven).

Roelie heeft 2 prachtige roodharige zussen en een broer, die ik in 2011 voor de lens kreeg. In 2011 stond ik weer off-festival, we konden het toch niet laten! Bij het inmiddels failliete Expo konden we boven in de winkel onze studio opzetten.

Doordat ik mijn Polaroid camera weer op zolder gevonden had en er al een tijdje weer mee fotografeerde, wilde ik een experiment doen met fotograferen op instant film (oude en nieuwe Polaroid film), op diafilm die je cross process ontwikkelt en als 3e met mijn digitale D700 spiegelreflex camera. Vooral ook voor mezelf om te kijken met welke techniek de kleur van het rode haar het beste uitkomt.


Eerlijk is eerlijk: digitaal wint, op alle fronten. De Polaroids zijn veel te flets, en de ooit zo bijzondere 'felle kleuren cross' analoge film in de 'verkeerd ontwikkelen' techniek is het ook nét niet.

Red - Redhead Days 2011 - bREDa
Tevens kreeg ik de bijzondere roodharige tweeling Anne & Malou ook eens poserend voor de lens ;) Wat een bijzonder duo zijn zij. Ze sieren met recht de cover! Mede door deze foto ben ik in 2012 de serie 'Half' gaan maken, waarbij één helft van het gezicht op de foto staat en één helft van de achterkant van het hoofd.

Precies vijf jaar later was de roodharigen-cirkel weer rond. Op 1 september 2007 maakt ik mijn eerste fotoserie tijdens een roodharigendag, en op 1 september 2012 mijn laatste. Voor mijn gevoel heb ik alle dingen kunnen doen met rood haar, die ik wilde.

Tot slot: lieve gemeente Breda. Willen jullie de stad en dit prachtige event écht laten werken? Marketing technisch gezien?? Denk dan eens mee in letters. Begin 2010 was ik in Amsterdam op het Museumplein, en ja, iAmsterdam... geweldig bedacht. IE-DE-RE toerist wil bij die letters op de foto...dus, en ik roep dit al jaren:

Als je als gemeente zó'n groots en wereldwijd bekeken event hebt, 3500+ roodharigen als ambassadeurs van de stad...die wil je toch voor het woord BREDA op de foto/video hebben zien???? Bart, burgemeester, Cees... iemand? 5 Letters... 2 meter hoog... de B en de A wit en de middelste drie rood... dat moet toch te realiseren zijn? Als permanent kunstwerk???

iAmsterdam - Polaroid foto, feb. 2010
Geen opmerkingen:

Een reactie posten