donderdag 16 juli 2015

Welke camera kopen voor de cursus?

Een veel gestelde vraag is 'met welke camera kan ik het beste deelnemen aan de fotocursus?'

Basiscursus digitale fotografie

Onze fotocursus is in principe geschikt voor alle camera's. 

Maar:
een compactcamera zoals een Canon Ixus is klein en fijn, maar helaas minder geschikt. Je kunt bij een compactcamera vaak niet goed/of zelfs helemaal niet de sluitertijd en/of diafragma instellen. Een compactcamera is dan ook met name geschikt om snel te kunnen fotograferen, kiekjes mee te kunnen maken. (Alhoewel dit met de vertraging door de wat tragere autofocus niet altijd even gemakkelijk gaat)

Mocht je een DSLR (spiegelreflex) camera willen kopen, kijk dan het beste naar een A-merk (zoals Nikon of Canon) en probeer de veel verkochte set van 2 losse lenzen te vermijden. Meestal noemt men dit een ‘kit’ met een 18-55 en een 70-210 mm lens. NIET DOEN.
Onze ervaring is dat je veel meer hebt aan 1 goede zoomlens, bijvoorbeeld 18-150 mm (of 18-135 of 18-200 mm). Dit soort lenzen zijn een perfecte ‘allround’ lens en zo hoef je, heel fijn bijvoorbeeld tijdens je vakantie, niet met een extra lens te slepen. 

Ook komt er tijdens het lenzen wisselen veel stof op de sensor en dat zie je dan terug op de foto’s..!

De meeste consumenten DSLR camera's zijn niet full frame, maar als je geen professionele ambities hebt, hoef je ook geen full frame camera te kopen. Sterker nog, je kunt zelfs naar een nog kleiner model camera zoals de ‘systeem’camera, bijvoorbeeld de Nikon 1. Hierbij je kun je ook met losse lenzen werken. Of de Panasonic FZ-1000 bridge camera. Deze camera's zijn beiden een stuk kleiner en lichter dan een DSLR. 
Nadeel bij sommige camera's is dat wanneer je handmatig de sluitertijd- en diafragmafuncties in wilt stellen, je dit vaak via het menu in de camera moet doen. Dit werkt trager dan wanneer je met een DSLR werkt, waarbij de knoppen om dit te bedienen gelijk onder je vingers zitten. Het grote voordeel is toch wel het formaat en gewicht van deze camera's met vaak daarnaast nog allerlei leuke extra's :)

Mocht je (nog) geen DSLR hebben dan kun je tijdens de les er een van ons lenen, de thuisopdrachten moet je dan nog wel met de eigen (compact)camera doen. De meeste cursisten kopen echter vóór de cursus begint een camera, om er zo meteen vanaf les 1 mee te kunnen werken en zo de camera goed te leren kennen.

Goed kunnen fotograferen is een kwestie van praktijk. Hoe vaker je fotografeert, hoe beter je wordt. Oefenen, oefenen, oefenen is het devies, en mocht je onzeker zijn: je kunt ook kiezen voor een 1-op-1 privéles (masterclass).


SPONSOREN GEZOCHT
Artstudio23 is op zoek naar camera fabrikanten die hun nieuwe product willen laten testen. Heeft u een product waarvan u het gebruikersgemak door én een professional én een amateur wilt laten testen? Lever ons dan (tijdelijk) uw apparatuur en we testen deze voor u. 

Desgewenst leveren wij de gebruikerservaring aan als 'branded content'. Deze nieuwe manier van marketing gaat uw bedrijf meer geloofwaardigheid en credits geven, zo blijkt uit de meest recente (social) media cijfers. Branded journalism wordt geschreven door Melanie E. Rijkers, vanuit elk gewenst perspectief. Samen met de deelnemers aan onze basis- en vervolgcursus, testen wij met alle liefde en plezier nieuwe fotografie producten.

Branded content: wij testen graag uw camera en schrijven er een goed verhaal over vanuit consumenten oogpunt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten