dinsdag 4 april 2017

Blauwe lucht op de foto

Lieftallige witte huisjes steken op een foto altijd zo mooi af tegen de blauwe lucht. Maar soms lukt het maken van een foto helemaal niet op een zonnige dag, en is de lucht uitgebeten wit. Hoe kan dat?

Blauwe luchten op vakantiefoto's, hoe maak je die?

Wat een mooie foto’s kun je toch maken wanneer je op een zonnige dag door een stadje loopt! Met van die zandkleurige of witte gebouwen die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht. Of je nu met je telefoon of spiegelreflexcamera foto’s maakt tijdens je vakantie, de foto’s lijken altijd mooier met een blauwe lucht.


~ Een blauwe lucht geeft het vakantiegevoel weer ~


Tips & tricks voor een blauwe lucht op je foto:

• Zon in de rug. De belangrijkste tip is dat je de zon in de rug moet hebben wil je de diepblauwe lucht op de foto terug zien. Zelfs bij een strakblauwe hemel met geen wolkje aan de lucht is de lucht lang niet zo blauw als je richting de zon kijkt.

• Hoog contrast. Door een lichtgekleurd gebouw op de voorgrond te plaatsen, wordt de lucht door je camera extra donker (blauw) gemaakt vanwege het contrast tussen licht en donker.

• Juiste tijdstip: ochtend- en avondlicht. Dit zachtere licht geeft diepere kleuren.

• Polarisatiefilter. Bij een systeemcamera of spiegelreflex maakt een polarisatiefilter de lucht dieper blauw. Je kunt met zo'n filter ook hinderlijke spiegelingen in glas wegwerken.

Instagram. Gebruik fotobewerkingsprogramma’s gebruiken om de kleuren van je foto op te vijzelen.


Hoe werkt blauwe lucht Zien? Kijk mee naar deze drie foto’s, gemaakt in Barcelona op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip:

Je ziet op de eerste foto de diepblauwe lucht met een licht gebouw (= hoog contrast, waardoor de lucht nóg blauwer lijkt). Op de tweede foto draai ik naar de zon toe en zie je de lucht bleker worden naarmate je dichtbij de zon komt.

Hoe krijg je blauwe lucht op de foto? Reisfoto Parc Guell

Blauwe lucht op de foto, soms wel, soms niet, waarom? Reisfoto Parc Guell

De zon scheen, maar waarom heb ik geen blauwe lucht op de foto? Reisfoto Parc Guell
Op de laatste foto kijk ik 180 graden gedraaid de andere kant op, recht tegen de zon in, waardoor de lucht een bleke, witte hemel word en de gebouwen grijs. Alle drie de foto's zijn zéér kort op elkaar genomen vanaf hetzelfde standpunt.

Met tegenlicht fotograferen verdwijnt de blauwe lucht
Tegenlicht foto: stralende dag met blauwe lucht, maar die zie je niet © Artstudio23.com
Hoe meer je richting de zon kijkt, hoe bleker de lucht wordt. Met name midden op de dag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, is het licht fel, de schaduwen kort en de belichting 'hard'. Kies je tijdstip en onderwerp zo, dat je de mooiste compositie kunt maken.

Het beste werk je met een camera met losse lenzen. Nadeel is dat je voor elke lens (met een andere filtermaat) een extra polarisatiefilter moet aanschaffen als je meer dan één lens mee wilt nemen op reis. Voordeel van een polarisatiefilter is ook dat alle kleuren verdiepen, groen wordt nog groener en vooral bij een blauwe lucht met witte wolken kan deze zéér donker van tint worden.

Dit zorgt voor een meer dramatisch effect en is met name goed te zien bij landschapsfoto’s. Ook kun je met een polarisatiefilter de hinderlijke reflectie (tweede beeld) in een raam wegnemen. Zelf gebruik ik deze reflectie vaak bewust wel in mijn foto’s. Maar daarover een volgende keer meer!

CURSUS FOTOGRAFIE Als je meer wilt weten of beter wil leren fotograferen: Artstudio23 geeft les waarbij het werken met je camera centraal staat: elke les is een praktijkles. De fotografie cursus wordt gegeven in het Backer & Rueb gebouw in Breda, Speelhuislaan 173 (in de oude Machinefabriek bij de Belcrum watertoren) en je kunt gratis parkeren voor de deur.

Landschappen met blauwe luchten zijn mooi, neem groothoeklens voor beste effect
Volgende blog: Een groothoek lens gebruiken buiten zorgt voor nóg mooiere luchten - Alaska, 2015 © Melanie E. Rijkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten