vrijdag 12 juli 2019

Hoe gebruik je de zonnekap?

Professioneel fotograaf aan het werk in Hong Kong, © Artstudio23

Fotografeer jij op vakantie met een spiegelreflex of systeemcamera? Vraag jij je af waarom je die zwarte zonnekap meegeleverd kreeg, want je gebruikt deze toch nooit? In dit blog leg ik je uit waar deze camera accessoire voor dient en wanneer deze het beste te gebruiken.

Zonnekap, ja of nee?


Het viel me op dat veel mensen fotograferen met de zonnekap verkeerd om op de lens. De naam zonnekap zegt het al: het beschermt de lens tegen invallend (zon)licht. Zo worden kleuren minder flets en krijg je geen invallend licht in je foto. 
De zonnekap (goed) op je lens zetten zorgt voor mooiere foto's

Lens flare


Invallend licht zorgt voor een ‘lens flare’; dan zie je lichtstralen en vreemde vlekken in de foto. De zonnekap wordt meestal los in de doos meegeleverd en plaats je wanneer je de camera niet gebruikt het beste omgekeerd op de lens.

Zo laten helaas heel veel mensen hem zitten...

De kap op je lens klikken gaat steeds sneller naar mate je meer fotografeert: uiteindelijk draai je de zonnekap er moeiteloos op en af. Zoals bij alles in de fotografie: veel doen. Oefenen, oefenen, oefenen.

Wanneer zet je het beste de zonnekap op je camera:


- Buiten. Overdag tegen de zon, en ’s avonds tegen invallend lantaarnlicht en andere lichtbronnen.

- Binnen. Ook binnen kan er licht in je lens vallen. Denk aan tegenlicht situaties voor een raam of ’s avonds met invallend lamplicht.

Kortom: altijd.

Een professioneel fotograaf draait altijd de zonnekap op de lens, in welke situatie dan ook. Binnen, buiten, zelfs in het donker.
Tegenlicht situatie, de fotograaf gebruikt helaas geen zonnekap

Naast het invallende licht uit de lens willen houden is er nog één hele belangrijke reden waarom fotografen echt altijd de zonnekap op de lens draaien:

als bescherming tegen het kapot stoten van de lens.

De zonnekap dient als een soort bumper, heel handig als je even niet oplet en met je camera ergens tegenaan loopt. De zonnekap kost heel wat minder geld dan een nieuwe lens.

Tips


• Heb je geen zin in het ‘gedoe’ met de zonnekap, kies dan een camera zonder afneembare lenzen.

• Welke soorten camera's er allemaal zijn, beschreef ik in dit e-book.

• Kleinere camera’s zoals de compact camera hebben geen zonnekap.

• Bij smartphone voorkom je lichtinval door je hand voor de lichtstraal te houden tijdens het maken van de foto, pas op voor een stuk hand of vinger in beeld.


© Artstudio23.com - Melanie E. Rijkers
Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op Vakantieboulevard.nl 
Barcelona, Parc Guell - tegenlicht creëert een lens flare.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten