woensdag 7 augustus 2019

Noorderlicht fotografie

Tips & tricks voor betere noorderlicht fotografie
Het noorderlicht © Barbara Zonjee

Bij Artstudio23 krijgen we regelmatig de vraag: "Hoe kan ik het beste het noorderlicht fotograferen?" Oud-student Barbara Zonjee deelt graag haar tips & tricks voor de beste noorderlicht fotografie.

Barbara vertelt me dat de hele reis onvergetelijk was. Ze ging naar Kirkenes in Noorwegen, vanuit een husky farm in Birk. Ze zou het liefst meteen terug willen gaan, zo mooi was de ervaring. 

Kirkenes is het oostelijke eindpunt van de Hurtigruten.

Tips & tricks om het noorderlicht te fotograferen

“Met een groepje deden we een sledehondentocht van een paar dagen en hebben twee nachten midden in de toendra bij -30C in een blokhut geslapen. Dat is echt geweldig (inclusief de sauna met afkoelen in de sneeuw bij noorderlicht!). 

's Middags een picknick in de sneeuw in het donker bij een kampvuur, want om 15:00 uur is het pikkedonker. Toen kwam er vaag noorderlicht opzetten.”


Noorderlicht is niet altijd even goed te zien


Barbara vertelt dat het noorderlicht niet altijd even goed te zien is. Houd daar rekening mee. “Er zijn apps voor je telefoon waarop je voorspellingen kunt zien. Dat geeft een indicatie. Ook dan ben je nog steeds afhankelijk van bewolking en bijvoorbeeld een goed heldere maan. Die maakt het licht, in combinatie met de sneeuw op de grond, wat minder intens.”

Een camera ziet andere informatie dan ons menselijk oog. Het varieert van een vage grijzige wolk tot intens bewegende gekleurde vlammen. Je kunt in een fotobewerkingsprogramma de kleuren heel goed ophalen. 

Het nabewerken van de foto's gaat het beste met raw bestanden, je kunt dan heel subtiel aanpassingen doen.

Kies de juiste tijd van het jaar, ga midden in de winter want dan is het lang donker en alleen in het donker zie je het noorderlicht.

PRAKTISCHE TIPS 

• Gebruik een stevig statief. Daarnaast zijn een kwalitatief goede camera die je handmatig in kunt stellen en groothoeklens de basis voor een mooie nachtfoto.
 • Kleed je zelf warm aan, en vergeet ook je camera niet. Barbara: "Je staat nog maar net buiten en binnen no time is je camera bevroren en kun je niks meer instellen, zelfs niet meer scherpstellen." Er zijn speciale hoezen te koop voor om je camera en heel handig zijn de heating pads waarmee je je handen tussendoor kunt verwarmen. 

• Stel je camera al binnenshuis in, zodat je buiten niets meer hoeft te doen.
Bepaal als eerste de plek waar je de foto maken wil, kies de mooiste compositie en haal pas op het allerlaatste moment je camera tevoorschijn. 

• Bewaar batterijen op je lichaam onder je trui. Neem een aantal volle reserve accu’s mee. Bij extreem lage temperaturen gaan batterijen maar kort mee, je hebt ze echt nodig.

Barbara: “Met -35C is het te koud om langer dan een half uur buiten te staan, dat zijn wij niet gewend. En… het noorderlicht komt ineens, zit je net lekker te eten, moet je op stel en sprong naar buiten voor je foto. 

Een goede voorbereiding betaalt zich dubbel terug!”

Hoe maak je de beste foto van het noorderlicht?
Het noorderlicht © Barbara Zonjee

Volg voor je op reis gaat een fotocursus of workshop nachtfotografie


Het is belangrijk dat je je camera handmatig kunt instellen. 
Volg van tevoren een workshop of cursus nachtfotografie. Een goede nachtfoto maken kost tijd, ook fotografiekennis over diafragma, ISO en sluitertijd mogen niet ontbreken.

Barbara: "Als het kan, blijf een paar dagen op dezelfde plek, liefst ergens buiten de stad of dorp, zodat je geen last hebt van lichtvervuiling. Je kunt een laptop en USB-stick meenemen om je foto’s ter plekke te bewerken en op te slaan."

Voorbereiding: de warmste skikleding bleek nog te weinig. Barbara: "Ik kreeg voor de sledetocht een extra ski-overall aan en vilten oversloffen en overwanten. Heerlijk, al voelde me wel net een Michelin mannetje. 

Als je graag een wijntje drinkt neem dan voor de gezelligheid wat drank mee. Alcohol is duur in Noorwegen en als je verder van de bebouwde kom af zit, kun je niet even om een boodschapje gaan. 

Het is leuk om een drankje uit te delen en de Noren stellen dat zeer op prijs.

En boven alles… Laat die camera ook eens liggen. 

Doe je warmste jas aan en ga in de sneeuw liggen en geniet gewoon van het moment dat jij daar mag zijn en de goden Aurora en Boreas (Aurora Borealis) zich even aan je laten zien.”

Tips & tricks voor betere noorderlicht fotografie
Het noorderlicht © Barbara Zonjee


Dank je wel Barbara voor je mooie foto's en de tips. 

Artstudio23 Breda geeft een fotografie cursus waarbij nachtfotografie aan bod komt. 

Ook kun je een noorderlicht masterclass boeken met maximaal twee personen. In drie uur waarbij je zelf aan de slag gaat met je camera vertellen we je alles over de juiste iso, sluitertijd en diafragma instellingen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten