vrijdag 6 april 2018

Welke camera mee op reis?


Ik ga op reis en ik neem mee… dan antwoordt bijna iedereen: paspoort, ticket, geld, camera. Maar welke camera kun je nu het beste meenemen?

Welke camera voor jou het beste is, ligt vooral aan de soort reis die je gaat maken. Wanneer je wilt gaan kitesurfen en mountain biken neem je het beste een outdoorcamera mee die tegen een stootje kan en nat mag worden. Ga je op safari, dan kies je beter voor een goede telelens om de dieren van dichtbij te kunnen vastleggen.

Spiegelreflexcamera gekocht voor de reis naar Sydney? Zorg dat je weet hoe de camera werkt en voorkom fouten zoals onderstaande foto. Ook al heeft deze onderbelichte foto ook best wel z'n charme, een spiegelreflex camera fotografeert (belicht) niet automatisch alles perfect!
Sydney Operahouse, Australië analoge fotografie (dia/E6 film) onderbelicht


De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wanneer maak ik op reis de meeste foto’s?

Ben je een echt feestbeest en schiet je vooral kiekjes op Instagram en andere social media: laat de spiegelreflex maar lekker thuis. Een groot nadeel van een spiegelreflex camera is toch vooral het formaat. De hele tijd de camera in een fototas of speciale rugzak steeds meesjouwen en nergens vergeten, je zult de eerste niet zijn die aan het eind van de dag niet meer weet waar je die tas ook weer had neergezet.

Als je dan toch een spiegelreflexcamera mee wilt nemen, welke? Hier kom ik aan het eind van deze blog op terug. Bedenk welke onderwerpen je het meeste aanspreken en pas daar je camerakeuze op aan. Er zijn een zestal soorten camera’s: 
• Spiegelreflexcamera. 
In de camera body zit een spiegel die op moet klappen om het beeld wat je door de lens ziet te kunnen belichten op de sensor. Dit systeem is ontstaan in de analoge tijd, toen er op film gewerkt werd. Via de spiegel kon je het beeld van de lens in je zoeker zien. Kortom: een camera met verwisselbare lenzen (objectieven).
• Systeem camera. 
Door de digitale revolutie is de spiegel verdwenen en hebben deze camera’s een elektronische zoeker. Hierdoor is de camera body een stuk kleiner en lichter dan de spiegelreflex maar heb je nog steeds de mogelijkheid om objectieven te kunnen wisselen.
• Compact camera. 
Klein maar fijn, vaak ook verkrijgbaar in spatwaterdichte of helemaal waterdichte uitvoering. Kortom: een camera met een vaste (zoom)lens.
• Telefoon camera. 
Vergelijkbaar met de kwaliteit van een compact camera, helemaal de betere smartphones. Je mist alleen de optische zoom (uitschuifbare lens); bij een telefoon heb je enkel de mogelijk tot elektronisch in- en uitzoomen. Tegenwoordig zijn er wel allerlei leuke voorzetlensjes te koop.
• Outdoor camera. 
Deze camera’s zitten tussen compact en telefoon camera in en worden ook vaak gebruikt om filmpjes mee te maken. Daarnaast kunnen deze camera’s goed tegen een stootje, vuil en water.
• Instant camera. 
Door de opmars van de fun factor tijdens het fotograferen is instant fotografie weer helemaal terug, met Polaroid Originals en Fuji Instax komt de foto direct uit de camera.

Singapore Selfie. De smartphone is wereldwijd de meest gebruikte camera op fotoverzamelsites als Flickr

Er zijn geen slechte camera's

Kies vooral een camera die voor jou prettig werkt. Als je (nog) niet met een spiegelreflex kunt werken, neem deze dan ook niet mee. 

Kwalitatief gezien komen er inmiddels zulke mooie foto’s uit een smartphone, 
dat ook ik mijn spiegelreflex steeds vaker in het hotel laat.

Welk type camera past bij jou? Jij maakt:
• Snapshots en actie. 
Wil je vooral snelle kiekjes kunnen maken, kies dan voor compact, outdoor of telefoon camera. Bij een actieve vakantie mag een waterdichte camera niet ontbreken, liefst een die ook tegen een stootje kan. Ook de nieuwe smartphones zijn tegenwoordig waterdicht. Maar: tegen een stootje kunnen ze vaak nog niet echt.
• Landschappen en natuur. 
Als natuurliefhebber kies je het beste voor een spiegelreflex of systeem camera. Doordat je meerdere lenzen kunt gebruiken, kun je van panorama tot perfecte macrofoto schieten. Als je dan ook nog een statief meeneemt gaat het fotograferen van het noorderlicht vast lukken.
• Portretten en het dagelijks leven. 
Kies voor spiegelreflex, systeem, compact en telefoon. Ook met een instant camera kun je punten scoren; door de persoon de je fotografeert meteen een eigen fotootje te geven breek je al snel het ijs. Over het algemeen geldt: hoe groter de camera, hoe meer het opvalt dat je iemand fotografeert. Let op: de lens van een smartphone is niet geschikt voor portretten van dichtbij, dit is een groothoeklens en deze vertekent het gezicht.
• Citytrips en industrie/gebouwen. 
Camera keuze: spiegelreflex, systeem, compact en telefoon. Een spiegelreflex of systeem camera met groothoeklens kan net het verschil maken bij het fotograferen van gebouwen, vooral bij interieur fotografie. Urbex (urban exploration) fotografen zijn fan van een extreme groothoek of fish eye lens. 

Singapore hotel interieur, smartphone foto

Welke spiegelreflex camera moet ik kopen?
Als professionele fotostudio wordt ons deze vraag het vaakst gesteld: welke camera kan ik het beste kopen? Hierbij heeft de vragensteller het dan meestal over een spiegelreflexcamera om voornamelijk mee te fotograferen tijdens vakanties. De ideale allround camera is:

- een camera tenminste één stap boven het instapmodel, niet de goedkoopste uitvoering.
- begin met één goede zoomlens zoals 18-105, 18-150 of 18-200 mm 

Vooral cursisten in onze fotografie cursus horen we de standaard bijgeleverde lens 18-55 mm nogal eens verfoeien vanwege een te kort bereik. Mocht je je gaan verdiepen in de fotografie, dan kun je later altijd een goede, lichtsterke lens bijkopen. Laat je beter niet meteen verleiden tot het kopen van een ‘kit’; een camerabody met twee lenzen, de 18-55 mm en meestal de telelens 70-210 mm. Tijdens het lenzen wisselen komt er stof op de sensor en dat zie je terug op de foto’s, vooral in de luchtpartijen. Met meer dan één lens heb je ook de hele tijd je cameratas nodig om beide lenzen bij de hand te houden.

En waarom kies je eigenlijk niet voor een systeemcamera? 


Wil je meer weten over welke camera kiezen, 


Fotostudio Artstudio23 in Breda geeft al meer dan tien jaar les en onstond in 2007 als samenwerking tussen fotografen Hans van Nunen en Melanie E. Rijkers nadat Melanie MeRy Fortografie startte in 1996. Met meer dan twintig jaar ervaring, zowel analoog als digitaal, zijn zij de juiste personen voor al uw camera en fotografie advies.

Dit artikel verscheen eerder op Vakantieboulevard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten