donderdag 20 december 2012

Raphaël ♥

Raphaël door Klemens Patijn. Foto: Chava voor in ’t Holt
BredaVandaag: Tijdens het hardlopen hield het hart van de Bredase student Raphaël er mee op. Het inspireert zijn jeugdvriend Klemens Patijn tot een theaterstuk over vriendschap. Veertien jaar later. “Al die tijd heeft het gerijpt.”

Het waren twee vrienden voor het leven. Raphaël en Klemens. Opgroeiend in de Haagse Beemden. “We kenden elkaar vanaf ons vierde en vijfde jaar. Hij was iets jonger”, vertelt Patijn. “We groeiden samen op. We zouden samen oud worden als vrienden.”

TGgoedgezelschap.nl schrijft: Op een zonnige koude wintermorgen sluit de 20 jarige Raphaël de deur van zijn studentenkamer. Hij is gekleed in een zwarte joggingbroek, een T-shirt en een paar gymschoenen. Hij rent door het park, doet rek- en strek oefeningen. Sprint een heuvel op. Passeert een middelbare school, struikelt, schuurt met zijn bovenlip over de grond, slaakt een diepe zucht en blijft dood op de grond liggen.

Raphaël had geen portemonnee of persoonsbewijs op zak. Zijn identiteit was onbekend. Het enige mogelijke aanknopingspunt dat de politie had, was de opdruk op zijn T-shirt: ‘Café de Corenmaet Breda’. De politie nam een foto van de jongen en ging met deze foto naar dit café.

Het gonsde ’s avonds al door de stad dat er iets met Raaf was. Ik wist zeker dat het niet waar was, dat iedereen zich vergistte. Ik had hem gisteravond laat nog over de telefoon gesproken en we zouden morgen weer samen gaan lopen.

‘Raphaël’ wordt een muzikale voorstelling, een ode aan de vriendschap om te herinneren en herbeleven. Een ontrafeling over hoe het leven een loopje met je neemt en hoe de dood een eigen leven gaat leiden.

Wat is vriendschap eigenlijk? Waarom wordt je vrienden en met wie? Wanneer, voor hoelang en hoe dan? Kun je ook leven zonder vrienden?

Het stuk, dat in theatervorm 80 minuten duurt, wordt daarvoor ook in een versie van een lesuur gemaakt. “En daarmee gaan we de scholen langs. Na het stuk krijgen de leerlingen les in reanimeren. Zo weten die leerlingen wat ze in de eerste minuten moeten doen als de ambulance is gebeld. Hartmassage en mond-op-mondbeademing bijvoorbeeld. Die minuten zijn essentieel. Als dat bij Raphaël was gebeurd, had dit toneelstuk niet gemaakt hoeven worden.”

De voorstelling Raphaël is te zien op 19 en 20 (try-outs) en 21 (première) en 22 december in PodiumBloos, Speelhuislaan 153, aanvang 20.30. Reserveren via Podiumbloos.nl.

Raphaël is na Breda de komenden maanden in elk geval te zien in Den Haag, Haarlem en Utrecht. Volgend theaterseizoen moeten andere voorstellingen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten